Ta strona używa ciasteczek (cookies). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z tych plików.

Nowicki Naturalnie Producent tradycyjnych wędlin

Odkąd sięgam pamięcią zawsze w domu na stole królowały wędliny mojego taty, a ja jako mały chłopiec zastanawiałem się, dlaczego moi rodzice tak rzadko kupowali w sklepie gotowe kiełbasy i szynki. Wydawało mi się wtedy, że prościej jest kupić niż godzinami wytwarzać w domu. Kiedy pytałem o to ojca - zawsze odpowiadał: "nie ma to jak własny wyrób – kiedyś to zrozumiesz". I po latach zrozumiałem...

Nigdzie przecież nie można kupić smaku domowych wyrobów mięsnych. Kilka lat temu poprosiłem ojca, aby przekazał mi swoją wiedzę (zdobytą w renomowanym Krotoszyńskim Technikum Mięsnym i potem podczas długich lat doświadczeń) i pokazał jak się robi DOBRĄ WĘDLINĘ, taką o której starsi ludzie mówią, że ma "przedwojenny smak" lub, że jest po prostu "prawdziwa".

… i tak zacząłem robić domowe, pyszne, naturalne, zdrowe i dobrze przyprawione wędliny. Cały czas, jednak, pod bacznym okiem mojego taty. Doświadczenie kilku pokoleń (pradziadka, dziadka i mojego ojca) pozwoliło mi stworzyć mały, lokalny i nietuzinkowy zakład. 

Nasze wyroby są w stu procentach wytworzone naturalnie. Nie dodajemy barwników, ulepszaczy smakowych, substancji mięso zastępczych, sztucznych aromatów, białek oraz środków poprawiających wiązanie wody. Naturalnym konserwantem naszych produktów jest sól oraz peklosól, które wykorzystujemy w długim procesie peklowania mięs. Starannie wyselekcjonowane mięso użyte do produkcji pochodzi z małej, lokalnej ubojni. Przyprawy takie jak: kolendra, majeranek, kardamon, czosnek, jałowiec, kminek, gałka muszkatołowa nadają naszym wędlinom niepowtarzalnego smaku. Niesamowitego aromatu nadaje naszym produktom długotrwały proces wędzenia naturalnego drewnem olchowym. Co nas wyróżnia od innych – SERCE, które wkładamy do naszej pracy, która w znacznej części jest wykonywana ręcznie. 

-niech smak będzie dumą -
Jacek Nowicki

 

Prekursorem tradycji wędliniarskich w rodzinie Nowickich był Jan Nowicki, który rozpoczął naukę w zawodzie rzeźnika - wędliniarza 1.10.1936 roku w Ostrzeszowie.

 

W 1948 roku Jan Nowicki otrzymał tytuł mistrza rzeźniczo-wędliniarskiego, a Izba Rzemieślnicza we Wrocławiu wydała mu książkę Mistrzowską nr 552.

Tak właśnie dawno, dawno temu zrodziła się pasja i tradycja pielęgnowana w rodzinie po dzień dzisiejszy.

Nasza firma należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski

Nasza firma należy do

Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

Wielkopolski

Nasza firma produkuje Żywność bezglutenową

Produkty bezglutenowe

Złotnicka Premium

Producent wyróżniony znakiem

ZŁOTNICKA PREMIUM

za najlepszy wyrób

z wieprzowiny złotnickiej