A my robimy to tak, że na każdym etapie wytwarzania naszych wyrobów dbamy o każdy najmniejszy szczegół produkcji tak, żeby zachowane zostały najlepsze tradycje wędliniarskie rodziny Nowickich oraz żebyśmy mieli pewność, że na Państwa stoły trafiły wyłącznie najwyższej jakości tradycyjne wyroby. Wszystkie prezentowane zdjęcia powstały na produkcji podczas pracy w firmie Nowicki Naturalnie.
Nie ma dobrej kiełbasy bez najwyższej jakości mięsa i przypraw. Dlatego mięso pozyskujemy od znajomych, nie dużych, lokalnych ubojni oraz od hodowców rasy złotnicka. Mięso świń rasy złotnicka zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych, a nasza firma jest w stowarzyszeniu hodowców, przetwórców i producentów świń złotnickich.
Przyprawy aby uzyskały najlepszy aromat są także najwyższej jakości, a mielone są tuż przed produkcją. Bardzo dbamy, żeby przyprawy także pochodziły od sprawdzonych dostawców i tak np. majeranek, czosnek, cebula pochodzą z takich właśnie lokalnych upraw.
Po nadzianiu jelit mięsem formowanie gotowych kiełbas odbywa się w naszej firmie wyłącznie ręcznie.
Peklowanie szynek wykonujemy według dwóch metod: "na mokro" i "na sucho" bez nastrzykiwania, a wymagany czas peklowania to 3-4 tygodnie, po upływie tego czasu szynki wiązane są, oczywiście ręcznie, bawełnianą przędzą wędliniarską.
Wędzenie wyrobów przeprowadzamy tradycyjnymi metodami, w tradycyjnej wędzarni, przy użyciu dymu z drewna olchowego. Czas wędzenia zależy od rodzaju wędzonki. W przypadku wyrobów długo dojrzewających jest to od kilkunastu godzin aż do nawet kilku dni w zimnym dymie. Wyroby podsuszane przebywają w wędzarni kilka dni w ciepłym dymie. Wyroby parzone także wędzi ciepły dym, a proces trwa kilka godzin.
Nasza firma należy do
Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
Wielkopolski
Firma posiada licencję
na oznaczanie swoich wyrobów
międzynarodowym symbolem
przekreślonego kłosa
- oznaczeniem żywności bezglutenowej
Producent wyróżniony znakiem
ZŁOTNICKA PREMIUM
za najlepszy wyrób
z wieprzowiny złotnickiej